Flag_ro
 Noutati - Evenimente

Reforma Justitiei Penale

Proiecte ale RJP
CONSILIERE PENTRU REINTEGRAREA SOCIALA

 

ianuarie 2020

 

FRJP ofera gratuit servicii de consiliere de cuplu pentru facilitarea reintegrarii sociale a persoanelor liberate din penitenciare


Pentru informatii suplimentare, va rugam sa ne contactati la telefon 0722626925, sau e-mail secretariat@penalreform.ro

details
 
Justice Involving Volunteers in Europe (JIVE)

 

April 2014 - March 2016

 

JIVE is a 2 year project funded by the European Commission and establishes a partnership of 8 non-governmental organisations from across Europe working within the Criminal Justice System (CJS) lead by the UK based charity Clinks, in order to exchange ideas and share good practice.

 

Main areas of work:

1) The role and value of volunteers working with offenders, their families and victims

2) Working effectively in partnership with statutory and private organisations


 

details
 
Contributie la implementarea legislatiei penale in Romania

 

iulie 2013 - octombrie 2014

 

Proiectul adreseaza nevoia de pregatire a punerii in aplicare a noii legislatii penale in domeniul executarii sentintelor sau a obligatiilor impuse de procuror.

In cadrul acestui proiect, RJP este responsabila pentru elaborarea unor standarde minime care cresc capacitatea serviciilor de probatiune si a autoritatilor locale de a furniza programe de munca in folosul comunitatii eficiente.

details
 
Participarea grupurilor vulnerabile in economia sociala

 

Iunie 2010-Mai 2012

Proiectul a urmarit cresterea, la nivelul comunitatilor locale (inclusiv al grupurilor vulnerabile din aceste comunitati) din intreaga tara, a capacitatii de a realiza o dezvoltare locala durabila si inclusiva.

In cadrul proiectului organizatia este responsabila pentru realizarea bursei intreprinderilor sociale http://www.economiesociala.anr.gov.ro/bursa1.htm

 

details
 
Promovarea drepturilor copiilor care au savarsit o fapta penala si nu raspund penal

 

Decembrie 2008 – Octombrie 2009
Proiectul a urmarit să contribuie la creşterea capacităţii sistemului de protecţie a copilului de a oferi un răspuns adecvat şi eficient la nevoile specifice (legate de asistenţă specializată şi apărarea drepturilor omului) ale copiilor care au săvârşit fapte penale şi care nu răspund penal. Este avută în vedere stimularea dezvoltării unei reţele de servicii specializate, publice şi private, adresate copiilor care au săvârşit fapte penale şi care nu răspund penal, precum şi îmbunătăţirea cadrului de reglementare.

details
 
Dezvoltarea asistentei comunitare in domeniul sanatatii mintale pentru detinuti

 

Decembrie 2008- Noiembrie 2009

Proiectul a urmarit  integrarea asistentei din domeniul sanatatii mintale din penitenciare cu asistenta la nivel de comunitate in acest domeniu prin:

- elaborarea unui set de proceduri  pentru managementul de caz in domeniul sanatatii mintale la nivel de penitenciare;

- stimularea mobilizarii resurselor comunitatilor locale in care exista unitati penitenciare;

- oferirea de informatie relevanta detinutilor, personalului penitenciar si specialistilor din comunitate.

details
 
Advocacy pentru incadrarea in munca a persoanelor care au fost condamnate penal

Decembrie 2007-Septembrie 2008

Proiectul a urmărit asigurarea de şanse egale în procesul de încadrare în muncă pentru persoanele care au fost condamnate penal şi care caută oportunităţi de a se integra în societate.

 

details
 
Garantarea drepturilor omului în arestul preventiv în Albania

Mai 2007 – Ianuarie 2008

În cooperare cu asociatia albaneză Refraction, RJP, în calitate de partener, a desfăşurat un proiect de promovare a îmbunătăţirii respectării drepturilor omului în arestul preventiv printr-un transfer de expertiză specifică, pornind de la experienţa României din procesul de pregătire pentru aderarea la Uniunea Europeană.

 

details
 
Protectia drepturilor detinutilor cu probleme de sanatate mintala

 

Septembrie 2006- Octombrie 2007

Majoritatea penitenciarelor nu ofera tratamente si programe care sa garanteze respectarea drepturilor detinutilor cu probleme de sanatate mintala. Se estimeaza ca numarul detinutilor diagnosticati cu probleme de sanatate mintala in sistemul penitenciar roman este de aproximativ 8000, dintr-un total de 35000 de detinuti din penitencirele romanesti.

details
 
Tratament egal pentru condamnati

 

Ianuarie 2006 - Ianuarie 2008

Proiectul are ca scop dezvoltarea, in Bulgaria si Romania, a unui raspuns comunitar integrat la discriminarea in sistemul de justitie penala a romilor, copiilor institutionalizati si a tinerilor care risca sa devina dependenti de droguri.

details
 
Munca in folosul comunitatii

 

Octombrie 2005-Septembrie 2006

Proiectul cultiva mecanisme democratice participative prin sprijinirea comunitatilor, in cadrul politicii penale restaurative conturate de noul Cod Penal, pentru punerea in executare a sentintelor cu munca in folosul comunitatii.

details
 
Drepturile omului in penitenciarele din Bulgaria

 

Aprilie 2004- Martie 2005

Proiectul a promovat drepturile detinutilor prin crearea unui sistem de justitie mai uman, prin dezvoltarea unor programe care sa se adreseze nevoilor specifice ale detinutilor si a contribuit la securitatea comunitatilor promovand reducerea recidivismului si reintegrarea sociala a fostilor detinuti.

details
 
Pregatire pentru drepturile omului in penitenciarele din Romania

 

Aprilie 2004- Iulie 2005

Proiectul a promovat statul de drept prin formarea personalului administratiei penitenciare in domeniul negocierii conflictelor in penitenciare. Obiectivul proiectului a constat in cresterea capacitatilor profesionale si de management ale personalului de a crea un mediu penitenciar care protejeaza drepturile omului si contribuie semnificativ la pregatirea pentru liberare si reintegrarea sociala a detinutilor.

details
 
Munca in folosul comunitatii - dezvoltarea politicilor penale privind munca in folosul comunitatii in Romania

 

Decembrie 2003- Noiembrie 2004

In parteneriat cu Ministerul Justitiei din Romania si 6 ONG din Romania, acest proiect a promovat munca in folosul comunitatii ca parte a unei politici penale eficiente in reintegrarea sociala a infractorilor (in special minori si tineri).

details
 
Sanatatea si Drepturile Omului in Penitenciarele din Republica Moldova

 

Martie 2003- Octombrie 2007

The Royal Netherlands Tuberculosis Association (KNCV) si PRI au ca scop dezvoltarea unor conditii sustenabile de sanatate in penitenciare, crearea unui continuum de asistenta medicala si sprijin social pentru detinutii cu tuberculoza inainte si dupa eliberare.

details
 
Reforma justitiei pentru minori in Romania


Martie 2002-Aprilie 2003

Proiectul a avut ca scop promovarea justitiei pentru minori prin elaborarea si dezvoltarea unui cadru pentru un centru de reeducare model pentru minori in Gaiesti, bazat pe respectarea drepturilor omului si care incurajeaza o buna reintegrare sociala.

details
 
Justitia pentru minori - Dezvoltarea alternativelor la detentie pentru minori in Romania

 

Februarie 2002- Ianuarie 2003

Acest proiect a promovat o mai buna reintegrare sociala a tinerilor infractori al caror acces la educatie si justitiei este limitat, prin reducerea minorilor care primesc sentinte privative de libertate.

details
 
Alternative la detentie: Munca in folosul comunitatii in Romania

 

Decembrie 2001-Decembrie 2002


Proiectul a avut ca scop dezvoltarea capacitatii unui grup de experti romani de a promova utilizarea muncii in folosul comunitatii in practica instantelor de judecata.details
 
Conferinta internationala Alternative la detentie in Europa Centrala si de Est

 

Bucuresti, Romania 10-11 Septembrie 2001

Evenimentul a adunat aproximativ 100 de experti din regiune, lideri de opinie si persoane cu responsabilitati in elaborarea si adoptarea policitilor penale din 12 tari in care PRI lucreaza (Albania, Armenia, Bulgaria, Republica Ceha, Kazakhstan, Letonia, Moldova, Polinia, Slovenia, Slovacia, Uzbekistan and Romania), ca si participanti care ulterior au fost implicati intr-un program de formare pe unele dintre temele identificate ca prioritare in cursul conferintei.

details
 
Programul Regional de Pregatire de Formatori

 

Sinaia, Romania, 12-19 Septembrie 2001

Reprezentanti ai administratiilor penitenciarea, ai serviciilor de probatiune ai ONGurilor din Bulgaria, Republica Ceha, Kazakhstan, Moldova, Slovenia, si Romania au participat la sesiunea de pregatire si si-au dezvoltat abilitati de pregatire si au creat modele privind subiectele legate de un bun management al institutiilor penitenciare si dezvoltarea alternativelor la pedeapsa cu inchisoarea

details
 
Drepturile minoritatilor entice in penitenciare

 

2001-2002

In anul 2002 a fost intreprins un studiul privind situaţia populaţiei de etnie Rroma din cadrul sistemului de justitie penala. Raportul a fost publicat la inceputul anului 2003, in urma Conferinţei Internaţionale impotriva Rasismului, Discriminarii Rasiale, Xenofobiei si Intolerantei, Durban, Africa de Sud, 31 August - 7 Septembrie 2001 şi a generat un numar de recomandari privind actiunile de intreprins in acest domeniu.

details
 
Program de mici finantari FCO

 

2000 - 2002

6 finantari pentru 2000 - 2002 au fost acordate unor proiecte de reforma penala in tarile din regiune cu sustinerea British Government's Foreign and Commonwealth Office (FCO). Ca parte a programului, PRI a oferit suport tehnic si expertiza in dezvoltarea de proiecte beneficiarilor acestor finantari.

details
 
Designed by Versatile Solutions